Cozonac cu nucă şi scorţişoară

de diaconta in Dulciuri, 14 Apr 2013 | 5854 vizualizari

 

Ar fi trebuit să-i spun „Pull apart bread”,dar iar veneau cârcotaşii să întrebe daca am uitat limba română.Chiar şi traducerea sună ciudat „trage afară”.adică e un cozonac care nu trebuie feliat fiind alcătuit din felii suprapuse care se pot desprinde foarte uşor.Crocant la exterior si pufos în interior.Acum că ne-am lămurit cum stă treaba cu mâncatul să vă spun şi cum să procedaţi dacă decideţi să-l preparaţi.
Cel mai frumos e că toată casa miroase a scorţişoară când este la cuptor.

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 400 g faina
  • 50 g zahar
  • 20 g drojdie+1 lingurita zahar+o lingura faina+lapte
  • 3 oua
  • 60 g unt
  • 80 ml lapte
  • 60 ml apa
  • Sare
  • Vanilie
  • Coaja de lamâie

Pentru uns:

  • 100 g unt
  • 2 linguri zahar brun
  • 2 lingurite scortisoara
  • 2 linguri nuca macinata

Pentru finisat:

  • O lingura miere de albine
  • O lingurita lapte
  • Zahar brun
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă şi scorţişoară:

Am pregatit mai întâi aluatul pentru ca va sta la dospit.

Drojdia am amestecat-o cu zaharul,am pus laptele caldut(nu fierbinte!!!) si faina si am lasat la dospit.

300 g faina cernuta am amestecat-o cu sarea ,zaharul,vanilia si coaja de lamâie.

Am batut ouale.

Laptele l-am încalzit si am topit untul în el.Apoi am adaugat si apa calduta.

Am pus peste faina,ouale batute,drojdia si laptele cu unt.

Am amestecat cu o lingura si apoi am pus restul de 100 g faina.

Am framântat pâna am obtinut un aluat nelipicios,care se desprinde de peretii vasului.

Cred totusi ca pentru o forma mai buna ,ar fi fost nevoie de un aluat putin mai ferm,al meu a fost destul de moale pentru ca l-am vrut pufos.

Am acoperit cu un prosop si am lasat la dospit în loc caldut pâna si-a dublat volumul.

Am întins apoi o foaie,nu foarte subtire,am uns-o cu unt moale,am presarat zahar brun,scortisoara si nuca.

Am taiat patrate,mie nu mi-au iesit prea egale,dar nu conteaza.

Le-am suprapus apoi cate patru bucati si le-am mai lasat  sa dospeasca.

Le-am asezat apoi într-o tava de chec „in picioare”,adica asa cum se vede din poza .

Le-am mai lasat 10 minute în tava ,între timp am încalzit cuptorul.

Am pus tava la cuptor pentru 30-35 de minute.

Dupa 20 de minute,am scos tava si am glazurat deasupra cu  miere de albine diluata cu putin lapte caldut,apoi am presarat zahar brun.

Dupa aceasta operatiune cozonacul s-a înmuiat putin,asa ca am avut impresia ca nu este copt.

De aceea cred ca l-am lasat putin prea mult la cuptor.

Daca vreti sa-l feliati,se lasa sa se raceasca si abia apoi se poate servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă şi scorţişoară" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (50)

diaconta 1

13.12.2013, 08:54

Dora,mi-a placut foarte mult,mai ales ca poti desprinde asa cate-o felie

jolygina 1

14.12.2014, 17:09

jolygina 1

14.12.2014, 17:10

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Tarta cu capsuni